بیش از ۷ هزار پیج جراحی زیبایی در اینستاگرام فعالیت میکنند
در حال حاضر هزینه عمل بینی از 30 میلیون تومان شروع میشود و حتی به 80 میلیون هم میرسد. پیکرتراشی هزینهای بین 180 تا 250 میلیون دارد، عملهایی هم که خیلی عرف نیستند باعث شده افراد برای انجام آنها هزینههای زیادی از فرد داوطلب دریافت کنند.
به گزارش زیبانا، هنوز زمان زیادی از دستگیری یک جراح زیبایی در منطقه جردن که بعد معلوم شد مدرک تحصیلی او فوق دیپلم بوده، نمیگذرد. کسی که سالها بدون اینکه مدرک تخصصی داشته باشد دست به عمل جراحی زیبایی میزد و مبالغ هنگفتی از بیماران خود دریافت میکرد. کسی که مدعی بوده پزشک برگزیده است و بارها در همایشهای مختلف از او تقدیر شده.
این خبر به اندازه کافی برای افرادی که تنها با اکتفا به اینکه پزشکان در محلهای لوکس مطب داشته باشند به آنها اطمینان میکنند تکاندهنده بود. اما مساله اینجاست که بالا گرفتن تب عملهای زیبایی در ایران مربوط به امروز و دیروز نیست. سالهاست این چالش در حوزه بهداشت و درمان کشور وجود دارد. اما هر روز با بیشتر شدن تعداد متقاضیان، شمار افراد سودجویی که به دنبال کسب درآمد بیشتر بدون تخصص وارد این حوزه میشوند هم افزایش پیدا میکند.
در حال حاضر طبق آمارهایی که منتشر شده، بیش از هفت هزار پیج جراحی زیبایی در اینستاگرام فعالیت میکنند. کار به جایی رسیده که حتی ماماها و آرایشگرها هم در این حوزه وارد شدهاند. از سوی دیگر شکایات مربوط به عملهای زیبایی در سازمان نظام پزشکی رده نخست را به خود اختصاص داده است. در بسیاری از موارد شکایتهای طرحشده متوجه پزشکانی است که هیچ تخصصی در زمینه زیبایی ندارند اما اقدام به عملهای زیبایی میکنند.
از سوی دیگر نرخ پایین این عملها با توجه به پایین بودن ارزش پولی کشور باعث شده بسیاری افراد از کشورهای دیگر نیز برای انجام عملهای زیبایی راهی ایران شوند. هرچند هزینه این عملها برای افراد داخل ایران بسیار گزاف به نظر میرسد اما برای افرادی که از کشورهای دیگر میآیند هزینه معقولی است و همین امر باعث میشود طی مسافت برایشان چندان مهم نباشد.
سن عمل زیبایی کاهش پیدا کرده است
اما مهمترین نکتهای که این روزها در صدر اخبار قرار گرفته افزایش تعداد افراد زیر 18 سال است که برای انجام عملهای جراحی اقدام میکنند. زمانی این امکان تا قبل از 18 سالگی وجود نداشت اما الان با رضایت والدین بچهها میتوانند در 14 سالگی هم برای عمل زیبایی اقدام کنند.
پرستو نصری، روانشناس، دراینباره به تجارتنیوز میگوید: «بحران هویت بزرگترین بحرانی است که نسلهای امروزی با آن دست به گریباناند. متاسفانه در جامعه ما بنا بر یکسری دلایل این مسائل بیش از بقیه جوامع نمود پیدا میکند. نوجوانان و جوانان برای رسیدن به «من» مورد علاقه خود حاضرند دست به هر کاری بزنند.»
داغ شدن انجام عملهای زیبایی دیگر فقط مختص جامعه دختران نیست
او میافزاید: «این «من» مورد علاقه الان بیش از هر چیز در ظاهر افراد خلاصه میشود. متاسفانه امروز وقتی در خیابان راه میرویم و به صورت دختران و پسران جوان نگاه میکنیم انگار یک فرد ناشی همه را از روی هم کپی کرده است. داغ شدن انجام عملهای زیبایی زمانی فقط مختص جامعه دختران بود اما الان پسران جوان هم به طرز باورناپذیری به این عملها روی آوردهاند.»
نصری درباره فعالیت صفحات زیبایی در فضای مجازی توضیح میدهد: «این همه تبلیغ قطعاً تاثیر بسیار زیادی بر جوانان و تصمیم آنها در استفاده از این خدمات میگذارد. اینکه چرا هیچ نظارتی روی فعالیت این صفحهها نیست خود سوالی است که باید از مسئولان پرسیده شود. اما عامل عمده رفتن به سوی این خدمات و سپردن خود به دست افرادی که شاید اصلاً تخصص هم ندارند متاسفانه نبود اعتمادبهنفس کافی در قشر جوان است.»
پرستو نصری در بخش دیگری از سخنانش میگوید: «متاسفانه از زمانی که فضای مجازی ملاک زیبایی افراد را با عکسهای غیرواقعی از افراد مشهور و... تعیین کرد میل به انجام عملهای زیبایی بیشتر شد. جالب اینجاست که خبرهای فوت افراد بر اثر این عملهای جراحی یا خطاهای پزشکی که باعث ناقص شدن صورت و دیگر اعضای بدن میشوند هم برای منصرف کردن افراد چندان کارساز نیستند.»
این روانشناس ادامه میدهد: «متاسفانه افراد سودجو از این وضعیت استفاده و افراد را تشویق به انجام این عملها میکنند. اینکه فرد میگوید با انجام عمل بینی میخواهم اعتمادبهنفس ازدسترفتهام را بازیابم یا پیکرتراشی باعث میشود خودم را دوست داشته باشم همه و همه خلأهای روانی است که افراد با آن دستوپنجه نرم میکنند. دوست نداشتن خود به همان شکلی که هستیم عامل اصلی بالا رفتن آمار عملهای زیبایی در کشور است.»
به دنبال دریافت وام با سودهای بالا برای عملهای زیبایی
اما نکته مهم این است که تب عملهای جراحی در جامعه به قدری بالا رفته که افراد از هر قشر و با هر موقعیت اجتماعی و اقتصادی برای انجام این عملها اشتیاق دارند. در شرایط اقتصادی امروز که تامین هزینه معیشت برای خیلی از مردم کار آسانی نیست. بسیاری دنبال دریافت وام با سودهای بالا هستند تا بتوانند به آرزوی خود یعنی تغییر در ظاهرشان برسند.
مینا یکی از کسانی است که بعد از ماهها دوندگی بالاخره توانسته وام 50 میلیونی با سود 24 درصد از یک بانک دریافت کند تا بتواند هزینه 40 میلیون عمل بینیاش را نزد پزشکی که به گفته خودش فرد معروفی است و خیلی از نمونه کارهایش را دیده پرداخت کند.
او به تجارتنیوز میگوید: «برای من مهم است که وقتی در آینه به خودم نگاه میکنم از صورتم راضی باشم. مادامی که این حس را تجربه نکنم ممکن است اعتمادبهنفس لازم را نداشته باشم. من سالهاست دلم میخواهد این عمل را انجام دهم و الان در 25 سالگی شرایط برایم فراهم شده است.»
هزینههایی که از 30 میلیون تومان شروع میشوند و به چند صد میلیون میرسند
اما هزینه عملهای زیبایی طی سالهای اخیر به طرز چشمگیری افزایش پیدا کرده است. دکتر نیکو مروتی، جراح عمومی، دراینباره به تجارتنیوز میگوید: «متاسفانه بیتوجهی به وضعیت پزشکان باعث شده خیلی از پزشکان عمومی و حتی ماماها دست به عملهای زیبایی بزنند با اینکه هیچ تخصصی ندارند.»
او اضافه میکند: «در بسیاری موارد پیش آمده که افراد غیرمتخصص علاوه بر اینکه به عنوان پزشک متخصص و کاربلد هزینههای بالایی دریافت میکنند مشخصات دقیق خود را در اختیار بیمار نمیگذارند تا اگر کار به شکایت رسید ردی از آنها به جا نمانده باشد. اینکه افراد چطور اطمینان میکنند و به چنین افرادی مراجعه میکنند مسالهای است که واقعاً باید مورد بررسی قرار گیرد.»
دکتر مروتی میگوید: «در حال حاضر هزینه عمل بینی از 30 میلیون تومان شروع میشود و حتی به 80 میلیون هم میرسد. پیکرتراشی هزینهای بین 180 تا 250 میلیون دارد، عملهایی هم که خیلی عرف نیستند باعث شده افراد برای انجام آنها هزینههای زیادی از فرد داوطلب دریافت کنند. این در حالی است که خیلی از عملها هنوز از نظر علمی جای شک و شبهه دارند.»
او ادامه میدهد: «برای مثال عمل تغییر رنگ چشم یا بزرگ کردن چشم از آن دست عملهایی است که با هزینه بالا انجام میشود اما متاسفانه امکان خطا در آن بسیار زیاد است.»
دکتر مروتی توضیح میدهد: «هیچ عمل جراحیای بدون خطر مرگ نیست حتی سادهترین عملها اما متاسفانه در عملهای زیبایی هرچه مدتزمان عملهای جراحی بیشتر باشد و افرادِ تحت عمل دچار بیماری زمینهای باشند خطر مرگ بیشتر میشود اما اگر این عملها به دست افراد غیرمتخصص و در محلهای غیراستاندارد انجام شود، احتمال مرگومیر هم به همان میزان بالا میرود.»
او در پایان میگوید: «یک بار برای همیشه باید تکلیف این همه صفحه تبلیغاتی در فضای مجازی که مدام افراد را تشویق به انجام این عملها میکنند روشن کرد.»